Acil Durum Planı
ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI HİZMETLERİ
Acil durum; işyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele, ilkyardım veya tahliye gerektiren olaylara denilmektedir.
Acil durum planı ise; işyerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı planı ifade eder.
Acil durum planı, tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınmasını, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması, dokümantasyon, tatbikat ve acil durum planının yenilenmesi aşamaları izlenerek hazırlanır.
Acil durum planları;
-
ÇOK TEHLİKELİ sınıfta yer alan işyerlerinde en geç 2 yılda bir,
-
TEHLİKELİ sınıfta yer alan işyerlerinde en geç 4 yılda bir,
-
AZ TEHLİKELİ sınıfta yer alan işyerlerinde en geç 6 yılda bir yenilenir.
‘’ İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik ( Resmi Gazete Tarih ve Sayısı : 18.06.2013 / 28681 ) ’’ hükümlerine göre işverenin acil durumlara ilişkin yükümlülükleri şunlardır:
-
Acil durumları önceden değerlendirerek muhtemel acil durumları belirlemek,
-
Acil durum planlarını hazırlamak ve tatbikatların yapılmasını sağlamak,
-
Acil durumlarla mücadele için önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve konularda eğitimli yeterli sayıda çalışanı görevlendirmek.
Görevlendirilecek Çalışanların Belirlenmesi
İşveren; işyerlerinde tehlike sınıflarını tespit eden Tebliğde belirlenmiş olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 30 çalışana, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 40 çalışana ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 50 çalışana kadar;
-
Arama, kurtarma ve tahliye,
-
Yangınla Mücadele,
konularının her biri için uygun donanıma sahip ve özel eğitimli en az birer çalışanı DESTEK ELEMANI olarak görevlendirir. İşyerinde bunları aşan sayılarda çalışanın bulunması halinde, tehlike sınıfına göre her 30, 40 ve 50'ye kadar çalışan için birer destek elemanı daha görevlendirir.
İşveren, ilkyardım konusunda 22.05.2002 tarihli 24762 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ''İlkyardım Yönetmeliği'' esaslarına göre destek elemanı görevlendirir.