İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrol ve Muayenesi

Anasayfa / İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrol ve Muayenesi

İŞ EKİPMANLARININ PERİYODİK KONTROL / MUAYENESİ

 

SİSTEMER tarafından iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri; ilgili yasal mevzuat ve ulusal/uluslararası standartlarda belirlenen aralıklarda ve kriterlerde, imalatçı verileri ile fen ve tekniğin gereklilikleri dikkate alınarak yapılmaktadır.

Muayeneler; haftalık, aylık üç aylık ve benzeri periyotlarla iş ekipmanının ilgili olduğu standartların veya imalatçısının öngördüğü düzenli aralıklarla tekrarlanır.

Periyodik kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır.Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak işyeri tarafından yapılan risk değerlendirmesi sonuçlarına göre belirlenmiş aralıklarda yapılır.Belirlenen periyodik kontrol aralığının ''İş Ekipmanlarının Kullanımında, Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı: 25.04.2013/28628) nde belirtilen istisnalar dışında BİR YILI aşmaması gerekir.

Yapılan muayeneler sonucunda, SİSTEMER tarafından ilgili iş ekipmanı ile ilgili olarak ''PERİYODİK MUAYENE RAPORU'' düzenlenir. Düzenlenen raporların işveren tarafından, iş ekipmanın kullanıldığı sürece saklanması yasal zorunluluktur.

  • SİSTEMER tarafından, iş ekipmanının periyodik kontrolü sonucunda düzenlenecek raporda aşağıdaki bölümler bulunur:

1 - GENEL BİLGİLER

Bu bölümde işyerinin adı, adresi, iletişim bilgileri (telefon, faks, elektronik posta adresi, internet sitesi ve benzeri), periyodik kontrol tarihi, normal şartlarda yapılması gereken bir sonraki periyodik kontrol tarihi ve gerekli görülen diğer bilgilere yer verilir.

2 - İŞ EKİPMANINA AİT TEKNİK ÖZELLİKLER

Muayene raporunun bu bölümünde periyodik kontrole tabi tutulacak iş ekipmanının adı, markası, modeli, imal yılı, ekipmanın seri numarası, konumu, kullanım amacı ile gerekli görülen teknik özellikler ve diğer bilgilere yer verilir.

3 - PERİYODİK KONTROL METODU

İlgili standart numarası ve adı, periyodik kontrol esnasında kullanılan ekipmanların özellikleri ve diğer bilgiler bulunur.

4 - TESPİT VE DEĞERLENDİRME

Raporun bu bölümünde ''İş Ekipmanlarının Kullanımında, Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği'' nde yer verilen iş ekipmanının teknik özelliklerini karşılayıp karşılamadığı hususu ile ilgili standart ve teknik literatürde yer alan sınır değerlere uygun olup olmadığı kıyaslanarak değerlendirilir. Periyodik kontrolde uygulanan test ve diğer işlemlere ilişkin bilgilere yer verilir.

5 - TEST, DENEY VE MUAYENE

İş ekipmanının periyodik kontrolü esnasında yapılan test deney ve muayene (hidrostatik test, statik test, dinamik test, tahribatsız muayene yöntemleri vb.) sonuçları belirtilir.

6 - İKAZ VE ÖNERİLER

Yapılan periyodik kontrol sonucunda iş sağlığı ve güvenliği yönünden uygun bulunmayan hususların belirlenmesi halinde, bunların nasıl uygun hale getirileceğine ilişkin öneriler ile bu hususlar giderilmeden iş ekipmanının kullanımın güvenli olmayacağı belirtilir.

7 - SONUÇ VE KANAAT

Raporun bu bölümünde periyodik kontrole tabi tutulan iş ekipmanının varsa tespit edilen ve giderilen noksanlıklar açıklanarak, bir sonraki periyodik kontrole kadar geçecek süre içerisinde görevini güvenli bir şekilde yapıp yapamayacağı belirtilir.

8 - ONAY

Bu bölümde periyodik kontrolleri yapan muayene personelinin kimlik bilgileri mesleği vb. ile Yöneticinin onay ve imzası yer alır.

SİSTEMER tarafından yapılan muayene sonucunda; iş sağlığı ve güvenliği yönünden uygun bulunmayan hususların tespit edilmesi ve bu hususlar giderilmeden iş ekipmanının kullanılmasının uygun olmadığının belirtilmesi halinde; bu hususlar giderilinceye kadar iş ekipmanı kullanılmamalıdır. Söz konusu eksikliklerin giderilmesinden sonra yapılacak ikinci kontrol sonucunda; eksikliklerin giderilmesi için yapılan iş ve işlemler ile iş ekipmanının bir sonraki kontrol tarihine kadar güvenle kullanılabileceği ibaresinin de yer aldığı muayene raporu düzenlenir.