İş Güvenliği Uzmanlığı
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ
SİSTEMER OSGB işyerlerine, ilgili mevzuat kapsamında işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre tespit edilen süre kadar hizmet vermek üzere İş Güvenliği Uzmanları görevlendirmektedir.
SİSTEMER OSGB tarafından görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanları;
-
Tarafsızlık, bağımsızlık ve gizlilik ilkelerinden ödün vermeden çalışırlar.
-
Çalışma ortamı ve koşullarının düzenlenmesinde, kendi aralarında, yönetici ve çalışanlarla iletişime açık ve işbirliği içinde hareket ederler.
-
Sağlık ve güvenlik riskleri konusunda, işveren ve çalışanlara önerilerde bulunurken hiçbir etki altında kalmazlar.
-
Hizmet sundukları kişilerle güven gizlilik ve eşitliğe dayanan bir ilişki kurar ve ayırım gözetmeksizin tümünü eşit olarak değerlendirirler.
-
Görevlerini ve uzmanlık bilgilerini mesleğin gerektirdiği ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde sürdürürler.
-
Görevlendirildikleri işyerleri ile ilgili ticari bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETLERİ
SİSTEMER OSGB tarafından görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanları, işletmelerde aşağıda sayılan hizmetleri vermektedirler:
1 - RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPILMASI
''İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği'' (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulamasına katılır; risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunur ve takibini yapar.
2 - ACİL DURUM PLANLARININ HAZIRLANMASI
'' İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) ve '' İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:18.06.2013/28681) kapsamında, işyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılır; bu konuda işverene önerilerde bulunarak, uygulamaları takip eder; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılır; bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı konusunda hareket edilmesini izler ve kontrol eder.
3 - ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN YAPILMASI
''Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:15.05.2013/28648) kapsamında, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunar ve uygulamalarını yapar veya kontrol eder.
4 - İŞ EKİPMANLARININ KULLANIM TALİMATLARININ HAZIRLANMASI
''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) ve ''İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:25.04.2013/28628) kapsamında; işyerlerinde kullanılan her iş ekipmanı ile ilgili olarak, çalışanlara kullandıkları iş ekipmanına ve bu iş ekipmanının kullanımına ilişkin yeterli bilgi ve yazı talimatları hazırlar. (Çalışanlar, kendileri kullanmasalar bile çalışma alanında veya işyerinde bulunan iş ekipmanlarının kendilerini etkileyebilecek tehlikelerinden ve iş ekipmanı üzerinde yapılacak değişikliklerden kaynaklanabilecek tehlikelerden haberdar edilir.)
5 - İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIKLARI KAYITLARININ İNCELENMESİ VE RAPORLANMASI
''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) kapsamında; İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunur.İşyeri hekimiyle birlikte bu konuda gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlar ve uygulamaların takibini yapar.
6 - YILLIK EĞİTİM PLANININ HAZIRLANMASI
''Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:15.05.2013/28648) kapsamında, yıl içinde düzenlenecek eğitim faaliyetlerini gösteren Yıllık Eğitim Planını hazırlar.
7 - ONAYLI DEFTER KAYITLARININ DÜZENLİ YAPILMASI
''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) kapsamında; işyerinde yapmış olduğu tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen hususları, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş her işyeri için tek olan onaylı deftere yazmak suretiyle işverene yazılı olarak bildirir.
8 - YILLIK ÇALIŞMA PLANININ HAZIRLANMASI
''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) kapsamında; bir sonraki yılda gerçekleştirilecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını işyeri hekimiyle birlikte hazırlar.
9 - YILLIK DEĞERLENDİRME RAPORUNUN HAZIRLANMASI
''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) kapsamında; çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimiyle işbirliği halinde hazırlar.
10 - ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİNİN YAPILMASI
''İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’’ (Resmi Gazete Tarih ve Sayısı:29.12.2012/28512) kapsamında; çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerle ilgili olarak iş hijyeni ölçüm, test ve analizleri ile iş ekipmanlarının periyodik bakım ve kontrollerini planlar ve takibini yapar.
11 - REHBERLİK HİZMETLERİ
İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dahil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunur.
İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirir.
İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırılması ve tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunur.
İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, ekipmana veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapar ve işverene önerilerde bulunur.